Mit kíván a magyar nő? – Pozitív terhességi tesztet!

 A Randivonal plakátkampányára mindenféle ellenérzés és túlzás nélkül mondhatjuk, hogy sikeres: sikeres, mert figyelemfelhívó, elgondolkodtató, meglepő, valamint remekül reflektál az elmúlt időszak eseményeire (és politikai üzeneteire). Az, hogy ez pénzügyileg milyen mutatókat eredményez majd, egyelőre homályos, és az, hogy a „jókívánságban” megfogalmazottak teljesülnek-e, egyelőre a jövő zenéje, a sokk viszont igenis mai.

A plakátot a Gyermekmentes Övezet FB oldalán online is sikerült meglelnem.

De miért?

Miért esik rosszul egy ilyen plakát? Miért zavaró látni, hogy egy társkereső ezzel hirdeti magát? Ha most gyorsan végigfuttatunk fejben egy számolást, pillanatok alatt megértjük, hogy sokakat miért zavar az üzenet:

Ha most megismerkedünk, és még 2021-ben pozitív tesztet akarunk produkálni, alig hat-nyolc hónapunk lesz arra, hogy abszolváljuk a gyerekcsinálást. (Persze, most élek azzal a feltételezéssel, hogy nemcsak tesztelni szeretnének az alanyok, hanem pozitív teszteket szeretnének látni... És szeretném azt is gondolni, hogy a tesztelés ötletét nem azért dobták be a készítők, mert minden hónapra izgulást kívánnak a nőknek az esetleges terhességgel kapcsolatban.)

Ez persze nem lenne teljesen egyedülálló, de sok szempontból mégis aggályos. Eleve egy ennyire friss kapcsolatban, ahol még a felek is alig ismerik egymást, semmi más nem hiányzik, mint egy csemete, akivel még akkor is nehéz, ha jó és erős a kapcsolat a szülők között, nemhogy akkor, amikor egy kicsit kiszámíthatatlan, kevésbé mély, alig megalapozott.

Másrészt. Értem én, hogy gyereket lehet házasság nélkül csinálni, de minek? A CSOK évezredében, valamint a babaváró lehetőségével minimum egy polgári szertartást is kellene tartani. Ami persze teljesen hozható, ha nem akarunk nagy lakodalmat, már talán tavasszal is lehet időpontot szerezni. Talán ezzel ki is egészíteném a kampány mögötti támogató felületek tartalmát: hogyan lehet gyorsan, a magyar követelményeknek abszolút megfelelő módon gyermeket vállalni: heteroszexuális kapcsolatból, házasság utáni szexből, lakáshitellel.

Jó-jó, de ez tényleg ilyen egyszerű?

Hát, igazából gyereket csinálni tényleg nem atomfizika. Gondolj csak arra az esetre, amikor legutóbb ecsetelte neked egy srác, hogy „igen, majd időben kiveszem”. Vagy, amikor elszakadt az óvszer, elfelejtetted bevenni a tablettát (vagy antibiotikumot szedtél a fogadra), esetleg gondolj a szupertermékeny ismerősödre, aki fogamzásgátlás mellett esett teherbe. Vannak ilyen esetek, de egyre ritkábban. A környezeti hatások ugyanis rengeteget rontottak a lakosság termékenységén és egyre több pár néz szembe meddőségi problémákkal.

Ez a tény pedig tovább csökkenti azt az időt, amit idén a megismerkedéssel tölthetünk: gyorsan kell tehát dönteni, kivel akarjuk összehozni a trónörököst. Hagyjunk időt a testünknek, hogy felkészüljön, talán célszerű már a regisztrációkor elkezdeni a terhesvitaminok szedését.

Az ilyen megalapozott és céltudatos döntések pedig minden esetben valódi jóval kecsegtetnek. Hiszen lesz pozitív terhességi teszt, babaváró, GYES, CSOK, GYED meg atipikus foglalkoztatás a gyermeket nevelő édesanyáknak. Meg persze ott lesz egy új élet, akivel öröm lesz minden pillanat: kacag majd, eszik, alszik, gügyög és hamarosan felcseperedik.

A porcukron túl

Most pedig, hogy sikerült rábeszélnem téged, hogy ideje idén tényleg gyermeket vállalnod, inkább adnék néhány valóban hasznos tanácsot. Igen, egy szingli nő, gyerek nélkül osztja az észt, de legalább ingyen van – az is valami.

Ne azért vállalj gyereket, mert kell. Ne azért vállalj gyermeket, mert itt az ideje, unatkozol, elakadtál a karrieredben, szembejött az alfa, csak így lesz teljes a család, a szüleid piszkálnak, a tesódnak már van, a barátnőd is babázik. Azért vállalj gyermeket, mert csak. És ezt nem én mondtam, hanem egy nálam sokkal okosabb ember, akinek a tanácsait tényleg érdemes lehet megfogadni: olvass Popper Pétert a témában.

És ha már úton a csemete (és most nem abból indulok ki, hogy a fentiek győztek meg, sokkal inkább abból, hogy felelősen döntöttetek így a partnereddel), olvassatok sok Vekerdy-t. Nemcsak a születendő gyermeknek, hanem nektek is jót fog tenni.

 

Pozitív tesztek helyett pedig sok pozitív, boldog pillanatot kívánok, akár a barátaiddal, akár a pároddal, akár a gyermekeddel töltöd majd az időd!