Mérnökből bölcsész.

Persze ez egy költői túlzás. De három műszaki területen szerzett diplomával meg merem engedni magamnak azt az elszállt gondolatot, hogy mérnöknek valljam magam. Legalábbis még egy darabig. Szeptemberben ugyanis a bölcsészkaron folytatom a tanulmányaimat.

img_3579.PNG

Hogy minek is?

Ha erre lenne egyszerű válasz, akkor valószínűleg már rég meggyőztem volna magam arról, hogy semmi szükségem arra, hogy pszichológiát tanuljak. Elhessegettem volna ezt az ábrándot, kitöröltem volna a fejemből. De nincs egyszerű válasz, így maradt a felvételi, az izgulás, a megdöbbenés a matekozás, a spórolás és a vállalás. Mert érdekelnek az emberek, az érzések és hiszek abban, hogy a pszichológia segít a problémák feltárásában és azok megoldásában. Hiszek benne, mert a képességeit saját élményeimen keresztül tapasztaltam meg. A leendő évfolyamtársaim között rengetegen lesznek, akik még nem jártak terápiába. Ők azok, akik látatlanban is elhiszik, hogy ez működik, vagy legalábbis érdekli őket a psziché annyira, hogy beiratkoznak. De csak páran leszünk majd olyanok, akik életünk egy lezárt szakaszát a pszichológiával dolgozták fel. 

Persze a saját élmény nem elég. Azért, mert a saját terápiámat végigültem / végigülöm, még nem leszek alkalmas arra, hogy mások terápiáját is levezényeljem. Talán ez a felismerés vezetett el a felvéteiliig. Azt éreztem, hogy segíteni akarok a hozzám hasonló problémákkal küzdőknek, érteni akarom a pszichés zavarok természetét, a kialakulásukban közrejátszó tényezőket, nagyobb rálátást szeretnék a témában. Nyilván elmehetnék egy pár féléves gyorstalpalóra, vagy coachképzésre, de a céljaimhoz ezeket kevésnek tartom. Az ilyen természetű problémákhoz ugyanis szaktudásban és felkészültségben is kevés lennék coach-ként. (Monjuk laikusként még kevesebb, ezért tartom nagyon fontosnak a képzést.)

És, hogy mi lesz ebből?

Egyelőre nem tudom én sem pontosan. Most egy félévet ígértem magamnak. Mintegy próbaképp, hogy megnézzem, megy-e egyáltalán ez nekem. Terápia mellett, munka mellett és tanítás mellett. Ha pedig össze tudom egyeztetni az állásommal és az egyéb elfoglaltságaimmal, és a hivatástudat is kitart még éveken át, akkor miért ne szerezhetnék egy újabb diplomát, amit ráadásul ezerszer közelebb érezhetek majd magamhoz, mint a gépészmérnökit? 

Miért, azt megbántam?

Ugyan! Egyáltalán nem. Az eddigi tanulmányaim nélkül nem jutottam volna el odáig, ahol most tartok. Nem lenne egy kvázi biztos egzisztenciám és nem lenne lehetőségem sem a tanuláshoz. Nem szereztem volna tapasztalatokat ennyi téren és megannyi élményről lemaradtam volna. A legfontosabbak mégis az emberek, akiket út közben ismertem meg. És természetesen a bátorság. Ha nem tudnám magamról, hogy háromszor már sikerült, most nem mernék belevágni. Ha a pszichó lenne az első képzésem, jelenlegi önismeretem és a múltam tanulmányozása szerint feladnám. Pedig nem vagyok az a feladós típus, de 10 éve még az voltam. 

Úgyhogy belevágok, és persze nem hagyom (ezt sem) szó nélkül. :)